donderdag 4 maart 2010

Interview in het Eindhovens Dagblad en de regio

Onderstaand interview van Harry Feyen en Ate van Heusden (PSV Korfbal) is donderdag 4 maart geplaatst in het E.D. (Eindhoven en Regio). Afgesproken is, dat er eenzelfde (aangepast) verhaal komt in de regio Utrecht (Synergo).

Er zijn zelfs plannen om het eerstvolgende bezoek van PSV en Synergo naar Marokko medio begin mei 2010  te laten vergezellen door Anneke Liebrand. Hopelijk kunnen meerdere trainers aan de groep toegevoegd worden om het leerproces een versnelling te geven.

Donderdag 4 maart zijn de plannen in de projectgroep afgestemd en zal er z.s.m. contact opgenomen worden met onze Marokkaanse partners in Oost Marokko.
Woensdag 10 maart vind een afstemming met de IKF plaats en ook in een projectgroep van het KNKV is e.e.a. besproken en medewerking toegezegd.

Interview Eindhovens Dagblad voor de hele regio Z.O. Brabant:


PSV op korfbalmissie in Marokko
door Anneke Liebrand. donderdag 04 maart 2010 | 02:44 | Laatst bijgewerkt op: donderdag 04 maart 2010 | 08:47
Vertegenwoordigers van PSV-Korfbal laten jongeren in Marokko kennismaken met de gemengde sport.

Ze keken hun ogen uit tijdens hun tripje naar Marokko. Voordat ze het beseften, zaten de vertegenwoordigers van korfbalclub PSV aan tafel met hoge regeringsfunctionarissen en vertegenwoordigers van de koning van het Noord-Afrikaanse land. Onderwerp van gesprek: korfbal introduceren op scholen in het Rifgebergte. Ze hadden niet verwacht dat de Marokkanen zó enthousiast zouden zijn.

PSV op bezoek in Marokko. Het verdient enige uitleg. De Eindhovense club is niet louter prestatiegericht. Ze ziet voor zichzelf ook een maatschappelijke taak weggelegd. PSV haakte daarom een aantal jaren geleden aan bij een landelijk initiatief om allochtonen bij de sport te betrekken. Terwijl het project bij andere sporten wel aansloeg, bleek korfbal, de enige gemengde sport ter wereld, een brug te ver. PSV volhardde en sloot zich aan bij nieuwe, op integratie gerichte, initiatieven. De club nam Harry Feyen, voorheen buurtmaatschappelijk werker in Roermond en nu docent sociaal agogisch werk, in de arm om zijn expertise. Ondertussen ontmoette hij in de Nederlandse Marokkaan El Mamoun Loukili van de Utrechtse korfbalclub Synergo een 'zielsverwant'. De twee verenigingen besloten verder samen op te trekken. De doelstellingen bleven redelijk bescheiden: de clubs zetten in op zogenaamde 'succesontmoetingen met een sportief karakter'. PSV zocht contact met de islamitische Tarieq school aan de Frankrijkstraat in Eindhoven. De banden werden inniger, maar nieuwe aanmeldingen bleven uit.

" De stap is groot", verklaart Eindhovenaar Ate van Heusden, lid van de projectgroep. "Dat komt zeker ook door het gemengde karakter van de sport. Maar je ziet het ook bij andere sporten. Allochtonen haken snel af. Ze kennen het verenigingsleven niet."

Als Mozes niet naar de berg komt dan komt de berg wel naar Mozes, moeten ze bij de clubs hebben gedacht. PSV gooide het over een andere boeg en initieerde een - op het eerste gezicht omslachtig - nieuw plan om Eindhovense Marokkanen komende zomer op hun vakantieadres in Oost-Marokko 'in te pakken' met sportactiviteiten. Van Heusden: "Veel Eindhovense Marokkanen komen uit de buurt van Nador. We zoeken uit wanneer ze in Marokko zijn en organiseren daar dan sportactiviteiten." "Het is niet alleen goed voor het onderlinge vertrouwen als ze ons daar zien", vult Feyen aan. " Jongeren én ouders kunnen zo zien dat het ook in hun eigen land mogelijk is om te korfballen en dat het voor jongens en meiden prima is om samen te sporten."

Terug naar het bezoek aan Marokko. Vertegenwoordigers van de twee clubs reisden twee weken geleden naar Nador om de boel te verkennen. En daar ging het, dankzij het netwerk van Loukili, allemaal razendsnel. Feyen: "We hadden verwacht dat we meer moesten duwen en trekken. Maar die belangrijke mannen zeiden juist: 'Kom maar met dat korfbal van jullie, we hebben het nodig om onze jeugd te moderniseren.' "

De clubs krijgen alle medewerking. Ze mogen in heel Oost-Marokko scholen bezoeken om korfbal te propageren. Vanuit daar moet de sport zich als een olievlek over het land verspreiden. En later misschien wel over het hele Afrikaanse continent. De eerste gymleraar is al geïnteresseerd. Op één school is het dinsdag en woensdag korfbaldag. Het doel voor de lange termijn is helder. Van Heusden: "Korfbal bestaat nu nog niet in Marokko. In samenwerking met de internationale korfbalbond willen we van Marokko het 58ste korfballand van de wereld maken."


Geen opmerkingen: