maandag 3 januari 2011

Nog 1,5 dag: TV, prestaties, 80 man Marokkaans eten en afscheid nemen

De eerste grote verrassing was de aanwezigheid van een Marokkaans TV-team van 3 man, die echt de hele dag actief bleven t/m de massa maaltijd in het clubhuis. Wij krijgen de link naar de uitzending z.s.m. toegestuurd.

Ondanks latertje vorige avond toch weer vroeg op, want het toernooi o.l.v. Ferry Visser (PSV) stond voor de deur. Eerst weer een competitie met 4 gemixte teams (Marokko, Synergo en PSV), waarbij de vooruitgang weer zichtbaar was voor de vaste begeleiders. Voor de nieuwe toeschouwers kwam het ook goed over: " zij kunnen echt korfballen " !

Ondertussen waren er 2 Marokkaanse teams geselecteerd op sterkte om de vorderingen zonder hulp van Nederlandse korfballers goed te kunnen beoordelen: Marokko A en B tegen Nederland A en B met krachtig gezongen volksliederen en hand op het hart. Deze zichtbare cultuuroverdracht van het trotse Marokko naar het eerst aarzelende Nederland was m.i. symbolisch voor de oh zo gewenste en gerealiseerde cultuuruitwisseling.

Luidruchtige aanmoedigingen, voldoende doelpunten, Marokkaanse scheidsrechters en mooi gelijkwaardige ploegen, waarbij de grotere ervaring toch won (6-4 en 5-3 ).
Ondertussen druppelden er in de loop van de dag steeds meer toeschouwers de zaal binnen, uit Utrecht en Eindhoven van allochtone en Nederlandse afkomst, oud en jong: kortom het werd steeds sfeervoller. Via vele persoonlijke gesprekken op en om de tribune mocht ik grote dankbaarheid constateren over de hele (doorbraak-)sfeer. Ook de politiek was aanwezig Ibrahim Wijbenga (CDA), Mohamed Bouassria (Groen Links), Hafid Bouteibi (PvdA) en later kwam wethouder Mobiliteit, Milieu, Sport en Evenementen Joost Helms (VVD) mèt speech naar het sfeervolle en overdrukke clubhuis.
Overal was de trots voelbaar bij de Nedermarokkanen over hùn Nador, als korfbalcentrum van de toekomst en bij PSV Korfbal over hun zeer geslaagde gastvrijheid en flexibiliteit en tenslotte de stichting KMN over hun unieke initiatief.

De prijsuitreiking was een eerbetoon aan spelers, begeleiders en organisatoren, waarbij de Marokkaanse omhelzingen vanzelf werden gecombineerd met de Brabantse zoentafrelen. Met de nodige spijt werd de sporthal De Tempel verlaten, want ook hier was de gezellige sfeer in het sportcafé van Connie c.s. een fijne bijdrage aan het geheel.
Tussen 16-17:00 uur werd bij gastgezinnen gedoucht en/of nog gauw snoep gekocht voor broertjes en zusjes in één van de drukke winkels, die nog open waren in Eindhoven.
Tussen 17-19:30 uur waren een 8-tal moeders van de basisschool Tarieq Ibnoe Ziyad o.l.v. Salima en Anissa verantwoordelijk voor een uitgebreide Marokkaanse maaltijd in het PSV-clubhuis De Spil . De gasten werden ontvangen met traditioneel glaasje melk en konden uitrusten in de Marokkaanse hoek met banken, kussens en attributen, zoals gebruikelijk is in gastvrij Marokko. Marokkaanse kinderen verzorgden deskundig de disco, dat samen met tafelvoetbal steeds het middelpunt was van de jeugd.
Zeker zo'n 80 mensen namen deel aan de voortreffelijke maaltijd, want gastvrijheid kent op zo'n moment geen grenzen (vinden zelfs de penningmeesters van PSV en KMN, hopelijk !?). Salima en Anissa kunnen geweldig trots zijn op hun succes na een intensieve voorbereiding en mede mogelijk gemaakt door gastheer Sander Verhulst c.s. (PSV).

Helaas haakte ik na het eten af met een opspelende knie, maar toch nog even een verslag gemaakt met belangrijke afspraken en plannen over de Marokkaanse korfbaltoekomst. Om 24:00 uur was ik weer fris aanwezig om de gasten uit te wuiven samen met Denise van Baarle en gastgezinnen (PSV en Tarieq). Om 03:00 uur vertrok de bus bij PSV naar Charleroi na een emotioneel afscheid, want er is een stevige band gegroeid, die wij in 2011 hopen te verstevigen in Nador !

Geen opmerkingen: