woensdag 29 december 2010

De eerste Marokkaanse trainingsdag met prachtige evaluatie bij Synergo



Agenda dinsdag 28 december:
  • 4x1 uur trainen in de mooie sporthal De Dreef, Utrecht
  • bowlen en Marokkaanse gastvrijheid
Hoofdtrainer: Alex Merck (PSV Korfbal)
Trainers: Sander Hofman, Marcel Joziassen, Ferry Verbaan (Synergo), El Mamoun Loukili en Ate van Heusden (stichting KMN)
Players: Synergo
Onder toeziende ogen van: mevr. Blokker, moeder van Synergo, leden Synergo gastgezinnen, Marokkaanse familieleden (zelfs uit Amsterdam), kinderen en tenslotte Paula van Luijn en Harry Feyen (stichting KMN).

Trainerscoördinator Tieneke Roffel (PSV Korfbal) had een ambitieus programma opgesteld voor de 2 volle trainingsdagen bij Synergo en PSV, waarbij de praktische vorderingen ook nog getest zouden worden met 2 volle toernooidagen. Thema's waren bal- en loopvaardigheden, aanvallen en verdedigen met als 4de uur de integratie daarvan in een onderlinge wedstrijd.
Kortom een pittig programma voor 20 scholieren en 4 gymleraren (1 vrouw), die begin dit jaar nog niet wisten wat korfbal was !

De presentatie van de groep was prima met hun speciaal gemaakte outfit en ook het enthousiasme, discipline, concentratie en uithoudingsvermogen bleken bovengemiddeld. Maar al snel bleek ook, dat de verschillen in de groep qua basisvaardigheden groot waren, omdat de selectieprocedures in mei en later in december niet ideaal geweest waren. Daarover zijn dan ook betere afspraken gemaakt met een groter accent op de Marokkaanse kennis en ervaringen met de scholieren.

Alex c.s. werden al snel geconfronteerd met de grote verschillen binnen de groep en vooral het ontbreken van basisvaardigheden, zowel qua bewegen als qua balbehandeling. Kortom de geplande trainingen kregen een heel ander accent: eenvoudige oefeningen, veel uitleg zowel voor de scholieren als voor de gymleraren.
Het deed gelukkig niets af aan het enthousiasme en inzet van scholieren en de actieve gymleraren, integendeel korfbal (en de verschillen met basketbal) werden daardoor veel duidelijker voor onze Marokkaanse vrienden.
Niet onvermeld moet blijven, dat het enthousiasme van de Synergo-korfballers en -trainers alleen maar toe nam, want de Marokkaanse groep stimuleert ook anderen en de trainingsopbouw kwam heel goed uit de verf. Niet in de laatste plaats doordat o.a. Alex en Sander heel praktisch met Frans uit de voeten konden, want de Engelse taalvaardigheid bij de Marokkanen is nog beperkt aanwezig.

Terug kijkend op deze intensieve dag kunnen wij alleen maar zeer tevreden constateren dat er grote en noodzakelijke vorderingen zijn gemaakt bij de scholieren en nog meer bij de gymleraren.
Dat laatste bleek vooral bij de levendige en deskundige evaluatie o.l.v. Mamoun, waarbij de vragen en antwoorden tussen Alex en alle Marokkaanse managers over en weer vlogen.
Als stichting KMN mogen wij daar m.i. heel trots op zijn en met name ook op de behoefte aan Marokkaanse zijde om concrete plannen te maken voor de ontwikkeling van korfbal te beginnen in Nador (180.00 inwoners) en de provincie van Nador (730.000 inwoners). Wedstrijden tussen meerdere colleges en lyceums in Nador, het oprichten van een eerste korfbalclub en vragen als " hoe kunnen wij de IKF overtuigen " getuigen van een groot enthousiasme onder deze professionals van het Marokkaanse onderwijs.

Wordt zeker vervolgd !!

Tenslotte mag niet onvermeld blijven, dat wij de Marokkaanse gastvrijheid konden genieten van de Onder Ons Voetbalvereniging en Al Farouk moskee in de wijk Overvecht.
Vòòr het bowlen gingen Alex en jullie verslaggever gelukkig maar vermoeid weer terug naar Waalre en Eindhoven.

Geen opmerkingen: