donderdag 30 december 2010

Een dagje vrij en dan weer hard aan de slag

Woensdag was de geplande vrije dag met shoppen in Utrecht en de Hollandse avond als afsluiting, want zo'n intensieve week moet rust en plezier momenten kennen. Daar was ik echter niet bij, dus helaas geen verslag.

Donderdag was m.i. de toernooidag hèt hoogtepunt van 3 dagen Utrecht met heel veel publiek en korfballers van Synergo, Antilopen, PSV en natuurlijk Marokko.
Gestart werd echter met zo'n 20 Nedermarokkaantjes uit de omringende wijken, die de hele dag enthousiaste demonstraties gaven van hun talent voor korfbal.
Het eigenlijke toernooi bestond uit 5 mixed teams met in elk team spelers van Marokko, Synergo, Antilopen en PSV en met coaches van Marokko en deze clubs. Hierdoor werden de 2 hoofddoelstellingen van deze uitwisseling optimaal gebruikt:
  • samenspelend leer je elkaar kennen en waarderen, terwijl drempels snel verdwijnen
  • de overdracht van korfbalkennis en -ervaring uit Nederland naar Marokko werd door de spelers optimaal uitgevoerd.
Zichtbaar enthousiasme alom en de korfbalcombinaties gingen steeds beter lopen. Mooie afstandschoten, doorloopballen en gemiste penalty's (door NL, groot gejoel), het publiek genoot mee. Een groot compliment aan alle spelers is op zijn plaats vanwege de flexibiliteit en het getoonde aanpassingsvermogen.

Zelf was ik vrij van enige functie en dus was er alle tijd voor vragen naar reacties van het publiek en diepgaande gesprekken met de Marokkaanse managers over onderwijs, hun plannen met korfbal, de gewenste steun vanuit Nederland (en IKF) en het specifieke nut van korfbal voor de Marokkaanse jeugd.
Ook hun uitdrukkelijke wens naar Franse vertalingen en gestructureerde opbouw vanuit basisvaardigheden werd besproken. Hierbij moesten wij, Anne (Synergo) en Ate (stichting KMN), helaas constateren, dat dit nog steeds niet gehonoreerd is, ondanks eerdere toezeggingen. Anne gaat de druk verhogen om echte oplossingen te krijgen of zelf te realiseren en houdt contact met Ate.

Tevens is afgesproken om de hele zaterdagmiddag bij PSV vanaf 14:00 uur te besteden aan het concretiseren van de Marokkaanse plannen en de noodzakelijke ondersteuning bij het opleiden van Marokkaanse hoofdtrainers en jeugdtrainers. Ook het oprichten van de eerste korfbalclub in Nador om studenten van de vele scholen in Nador langer te binden aan korfbal zal aan bod komen.

Ondertussen liggen alle Marokkanen al weer te slapen bij Eindhovense gastgezinnen, want de vermoeidheid sloeg al toe tussen 21-22:00 uur.

Geen opmerkingen: