maandag 10 mei 2010

" Alles komt goed " en het convenant

Dit is een veel gebruikte uitdrukking om ons gerust te stellen gedurende ons verblijf in lÓriental en zeer terecht, want de Marokkanen hebben niet alleen ons hart gestolen, maar ontpoppen zich ook als voortreffelijke organisatoren (het maken van de palen is een prachtig illustratief voorbeeld).

Alleen wij Nederlanders zijn anders gewend te organiseren (plannen, regels, soms te weinig flexibel) en dat is een zeer leerzaam verschil in aanpak. Onze maatschappijen zijn niet alleen cultureel verschillend, maar zitten ook in verschillende fases van ontwikkeling. Qua vriendelijkheid, flexibiliteit, gastvrijheid e.d. kregen meerderen van ons de indruk, dat wij in onze moderne ontwikkeling iets verloren hebben, dat wij graag terug zouden willen krijgen. Leonie kon dat mooi onder woorden brengen vanuit haar Brabantse achtergrond.

Dat brengt mij op de brede inhoud van het convenant, dat Hamid Azirar (chef de bureau de Parttenant Nador) ons donderdag heeft overhandigd en dat later ondertekend zal worden.
Het is meer dan alleen de geboorte van een nieuwe korfballand, want wij willen ook elkaars culturen beter leren begrijpen d.m.v. uitwisselingen.
Bovendien heeft korfbal een aantal intrinsieke waarden van een familiesport met een gemengde samenstelling, die wij korfballers koesteren en willen uitdragen. Van jong (v.a. 4 jaar) tot oud (60 jaar en ouder), van vrouw tot man, die met elkaar de korfbalsport bedrijven en vrijwilligerswerk doen voor het in stand houden van korfbalclubs, nationaal en internationaal korfbal.
Het is geen toeval, dat onze reis naar Marokko mede is voort gekomen uit het Nederlandse project " Tijd voor korfbal " respectievelijk " Meedoen alle jeugd aan sport ". En daarom zullen wij zeker uitwisselingen tussen scholen in Marokko en clubs en scholen in Nederland bevorderen, te beginnen met digitale uitwisselingen via de website  Fédération Royal Marocaine de Korfball (website is nog in ontwikkeling).
Tijdens het EC van oktober 2010 in 5 Nederlandse steden willen wij daarnaast erg graag een uitwisseling van personen tussen Marokko en Nederland tot stand brengen.

Binnen ieders mogelijkheden zullen wij 3 jaar samenwerken, d.w.z. de provincie Nador en PSV/Synergo. Dat geeft ons (en korfbal) een unieke kans om in een modern Islamitisch land een sterk korfbalbolwerk te maken, te beginnen in de stad Nador (>180.000 inwoners) met meerdere colleges en lyceums, zodat er al kleine competities mogelijk worden.
Hoe en wanneer wij uitbreiden naar universiteiten en basisscholen moet nog besproken worden, maar met de benoeming van een stuurgroep, werkgroep en ambassadeurs denken wij een eerste goede samenwerkingsstructuur vastgelegd te hebben.

Er is ook voorzien in een ontsnappingsclausule, maar daar hopen wij nooit gebruik van te maken. Het is wel duidelijk dat de financiering en sponsoring veel inspanning en creativiteit zal vergen, maar zoals de Marokkanen zeggen:

" Alles komt goed ".

Eerste creatief idee: Vrienden van korfbal in Marokko, banknr.: 4498350 t.n.v. stichting KSS (Korfbal Services en Support).

Geen opmerkingen: