zondag 21 februari 2010

Dit kunnen " wij, korfballers " niet laten liggen

Korfbal krijgt een unieke kans om door te breken in Marokko èn bij de Marokkanen in Nederland.

De oorspronkelijke opzet van ons team was om in Marokko het initiatief van Mamoun in 2007 op een basisschool in Driouch te vervolgen en een relatie te leggen met Marokkanen op gemengde en Islamitische basisscholen in Nederland. Maar daarvoor wilden wij ook zèlf meer begrip krijgen voor de Marokkaanse cultuur en dat kon o.i. het beste en snelste in Marokko zelf.

De tweede doelstelling is zeker gelukt, dankzij onze eigen openheid en interesse, de vriendelijkheid van de Marokkanen en vooral dankzij Mamoun, die alles kon toelichten, uitleggen, vragen beantwoorden en  dieper gaande gedachten met ons wilde uitwisselen.

De eerste doelstelling hopen wij zeker te kunnen realiseren met medewerking van basisscholen in Eindhoven en Utrecht, waarbij wij de andere 9 steden van het project " Tijd voor korfbal = Meedoen alle jeugd door korfbal " ook willen uitnodigen mee te doen.

Een volkomen verrassende ontwikkeling is echter de wens vanuit regeringskringen in met name Oost Marokko om het gemengde korfbal in te voeren op àlle scholen aldaar. Als wij dat na een week bezinning tot ons door laat dringen, dan beseffen wij dat het door Marokko gewenste convenant alleen op het niveau van de IKF gesloten kan worden. En daarover hebben wij al in Marokko telefonisch contact opgenomen met de IKF en gezien de enthousiaste reacties telefonisch en later per email hebben wij goede hoop op een constructieve korfbalontwikkeling in Marokko en erkenning door de IKF.

Het eerste wat wij als team gaan doen is een goed leesbaar rapport opstellen voor PSV, Synergo, het KNKV en de IKF, waarin wij onze ervaringen en globale perspectieven zullen vast leggen. Daarna willen dat presenteren en toelichten, want onze ervaringen zijn o.i. zeer kostbaar geweest.

Tenslotte iets over ons team. Wij kenden elkaar oppervlakkig, wisten alleen van elkaar dat wij goed gemotiveerd waren en niet bang waren om " in het diepe te springen ". Vier gewone korfballers, die zich goed voorbereid hadden en voldoende verschillende kennis-ervaringen in huis hadden om opgewassen te zijn tegen de onverwachte grote kansen en mogelijkheden.
Het was een eer om dit mee te mogen maken en deel te zijn van een succesvol team.

Wordt zeker vervolgd en wij blijven jullie op de hoogte houden van de ontwikkelingen hier en in Marokko.

Ate van Heusden mede namens het hele PSV-Synergo team

Geen opmerkingen: